Ujian Lisan Berasaskan Sekolah (ULBS) Tajuk 70: Buah-Buahan Setempat
SKOP
Kebaikan dan Kelebihan Buah-buahan Setempat
- Banyak mempunyai khasiat dan
sedap rasanya – diakui oleh pelancong luar negeri yang mencubanya, Contohnya:
tembikai dan jambu batu bukan saja enak dimakan tetapi juga mempunyai kandungan
vitamin C yang tinggi
- Mudah ditanam dan dijaga –
sesuai dengan keadaan iklim negara kita – pokok betik, pokok pisang, dan pokok
jambu misalnya, dapat ditanam di kawasan rumah – tidak memerlukan kawasan yang
lapang
- Mudah diperoleh di mana-mana
sepangjang masa – ada yang bermusim dan ada yang tidak bermusim
- Lebih murah harganya jika
dibandingkan dengan buah-buahan yang diimport
- Sesuai ditanam secara komersial
untuk dieksport – dapat meningkatkan pendapatan negara. Misalnya, jumlah
eksport buah-buahan segar dan yang diproses meningkat daripada RM 136.6 juta
pada tahun 1985 kepada RM 282.5 juta pada tahun 1991
- Dapat dipelbagaikan
penggunaannya, yakni selain dapat dimakan secara segar buah-buahan setempat
dapat diproses menjadi jus, jem, purim, kordial, manisan, dan sebagainya –
masyarakat banyak mempunyai pilihan untuk menikmatinya
- Dapat menjadi salah satu daya
tarikan pelancong untuk melawat ke negara kita – lazimnya buah-buahan setempat
disajikan kepada pelancong di hotel-hotel – kini, para pelancong dapat
menikmatinya di serata tempat
Sambutan Masyarakat Terhadap Buah-buahan Setempat
- Pada mulanya tidak begitu
menggalakkan – masyarakat bertanggapan bahawa buah-buahan setempat kurang
berkhasiat – bagi masyarakat kampung, buah-buahan setempat mudah diperoleh dan
sering dinikmati – menjemukan mereka
- Sesetengah golongan tidak gemar
akan buah-buahan setempat kerana hendak menjaga status mereka –mereka lebih
gemar menikmati buah-buahan yang diimport walaupun harganya mahal
- Penanaman buah-buahan setempat
dijalankan secara kecil-kecilan – bukan untuk tujuan eksport
- Kini, melalui kempen “Makanlah
Buah-buahan Setempat” yang dijalankan oleh kerajaan, masyarakat mula menggemari
buah-buahan setempat dan menyedari khasiatnya – buktinya, buah-buahan setempat
bukan saja dijual dengan banyaknya di tepi jalan malah dijual di pasar raya
ternama juga
- Kajian yang dijalankan
menunjukkan bahawa penggunaan per kapita buah-buahan setempat meningkat dengan
pesat, iaitu daripada 24 kilogram pada tahun 1982 kepada 44 kilogram pada tahun
1989
- Penggunaan buah-buahan di
kalangan masyarakat dijangka akan terus meningkat kesan daripada pertumbuhan
dan perpindahan penduduk serta perubahan pola pemakanan
Usaha Memajukan Industri Buah-buahan Setempat
(a) Usaha dimulakan dengan penubuhan Majlis
Industri Buah-buahan Malaysia pada tahun 1987 – sebagai hasilnya, buah
belimbing berjaya menembusi pasaran Eropah dengan nilai eksportnuya melebihi RM
23.8 juta
(b) Pelbagai usaha dapat dijalankan untuk
memajukan industri buah-buahan. Antaranya termasuklah:
i. Memperluas kawasan penanaman
buah-buahan setempat – selaras dengan hasrat kerajaan untuk menjadikan
buah-buahan setempat sebagai tanaman pilihan keempat terpenting selain getah,
kelapa sawit, dan koko
ii. Meneroka kawasan tanah yang
terbiar seperti tanah bekas lombong untuk mengusahakan ladang buah-buahan
secara komersial
iii. Mempelbagaikan jenis
buah-buahan setempat,khususnya yang berpotensi untuk dipasarkan ke luar negeri
iv. Mempelbagaikan dan memperluas
pasaran di luar negeri
v. Menggalakkan pengusaha
buah-buahan secara kecil-kecilan, petani, atau peladang mengusahakan penanaman
buah-buahan ini – dengan memberikan khidmat nasihat, bimbingan, dan sebagainya
tentang teknik-teknik penanaman buah-buahan setempat yang bermutu
vi. Mempertanggungjawabkan pihak
MARDI merangka dasar penyelidikan dan pembangunan yang lebih dinamik – dengan memberikan
penekanan terhadap penyelidikan buah-buahan setempat – misalnya, menghasilkan
benih buah-buahan yang berkualiti tinggi, mencipta alat untuk mengawal
serangga, dan sebagainya
vii. Menggiatkan kempen menggalakkan
masyarakat makan buah-buahan setempat
viii. Memperkenalkan teknik penanaman
moden dan teknologi yang lebih maju dalam industri buah-buahan
Comments
Post a Comment