Ujian Lisan Berasaskan Sekolah (ULBS) Tajuk 56: Amalan Pemakanan



SKOP
Jenis-jenis Makanan di Kalangan Masyarakat Malaysia
(a) Jenis-jenis makanan secara umum
                             i. Makanan utama ialah nasi
                           ii. Makanan yang dibuat daripada tepung gandum, sagu, pelbagai jenis kacang, dan sebagainya
                         iii. Makanan yang dihasilkan daripada pemprosesan hidupan – misalnya, ikan, sotong, daging ayam, dan daging lembu diproses menjadi bebola ikan, otak-otak, keropok, dan sate
                          iv. Makanan daripada buah-buahan yang diproses

(b) Di kalangan masyarakat Melayu
                             i. Makanan tradisional yang lazimnya dihidangkan pada hari raya – misalnya ketupat nasi, ketupat pulut, baulu, lemang, dodol, kuih bangkit, dan sebagainya
                           ii. Makanan-makanan lain seperti nasi putih dengan lauk-pauk seperti daging masak rendang atau gulai, kuah tempoyak, asam pedas, ayam percik, soto, bergedel, tempe, sambal goreng, laksa, nasi lemak, nasi dagang, nasi kerabu, rendang, dan sebagainya
                          iii. Ulam-ulaman seperti petai, jering, kerdas, serta pembuka selera seperti budu dan cencaluk

(c) Di kalangan masyarakat Cina
                             i. Makanan tradisional yang disediakan pada hari perayaan tertentu seperti kuih bakul dan kuih bulan
                           ii. Makanan-makanan jenis berkuah dan bersayur seperti pelbagai jenis mi, yong tau fu, taucu, kuetiau, bak ku teh, popia, tim sum, dan sebagainya

(d) Di kalangan masyarakat India
                             i. Makanan istimewa mereka ialah capati dan roti, nasi briyani, tose, dan Indiapum
                           ii. Makanan yang pedas dan banyak menggunakan rempah – misalnya kari, kurma, muruku, dan “vadei”

Makanan Seimbang
(a) Maksudnya
                             i. Makanan yang berisi semua khasiat makanan seperti karbohidrat, protein, lemak, vitamin, garam mineral, bahan pelawas, air, dan sebagainya dalam kuantiti dan nisbah yang diperlukan oleh badan
                           ii. Pengambilan makanan seimbang antara individu adalah berbeza        berdasarkan peringkat umur

(b) Kategori dan fungsi asasnya
                            i. Karbohidrat – membekalkan tenaga yang diperlukan bagi semua kegiatan badan
                          ii. Protein – membekalkan bahan bagi proses tumbesaran badan – pembiakan sel-sel dan tisu-tisu yang rosak serta digunakan juga sebagai sumber tenaga
                        iii. Lemak – membekalkan tenaga dan bertindak sebagai penebat apabila disimpan di dalam tisu-tisu berlemak
                         iv. Vitamin – mencegah penyakit dan membantu badan berfungsi dengan teratur dan normal
                           v. Garam mineral – menyediakan bahan-bahan khas bagi tumbesaran, membaiki tisu-tisu yang rosak, serta membantu badan berfungsi dengan teratur dan normal

(c) Mengapakah makanan seimbang diperlukan
                            i. Agar badan kita senantiasa sihat dan kita dapat berfikir atau melakukan tugas dengan sempurna
                          ii. Agar tidak mudah terdedah kepada pelbagai jenis penyakit
                        iii. Untuk membantu perkembangan sel-sel tubuh, sama ada dari segi fizikal, mental, mahupun emosi
                        iv. Faktor utama yang diperlukan dalam usaha melahirkan generasi yang lebih bertenaga, cerdas, dan kuat

Kebersihan Tempat Menjual Makanan
(a) Isu-isu yang berkaitan
                            i. Penjual makanan tidak mengutamakan kebersihan tempat menjual makanan – misalnya, mereka berniaga di kawasan tepi longkang, di tepi jalan yang berdebu, atau berhampiran dengan kawasan pembuangan sampah sarap
                          ii. Penjual makanan membuang sampah sarap atau sia-sia makanan di tempat yang tidak sesuai
                        iii. Penjual makanan tidak menggunakan peralatan dan pakaian yang bersih ketika menyediakan makanan
                         iv. Penjual makanan membiarkan makanan terdedah di atas meja hingga dihinggapi lalat

(b) Mengapa kebersihan tempat menjual makanan perlu diutamakan?
                           i. Agar makanan yang dibeli tidak tercemar oleh pelbagai jenis kuman – makanan yang tercemar menjadi punca keracunan makanan
                         ii. Agar tidak menimbulkan sangkaan buruk di kalangan pelancong luar bahawa rakyat Malaysia tidak mementingkan kebersihan
                       iii. Dapat menarik pelanggan atau pembeli yang lebih banyak dan kesannya akan menguntungkan penjual

(c) Langkah-langkah untuk memastikan kebersihan tempat menjual makanan
                           i. Penguatkuasaan undang-undang yang ketat terhadap penjual makanan yang mengabaikan kebersihan – denda yang tinggi harus dikenakan terhadap mereka yang bersalah
                          ii. Menempatkan para penjual makanan di suatu kawasan yang khusus untuk menjual makanan – jauh dari jalan raya atau kawasan yang kotor
                        iii. Menjalankan kempen kebersihan dari masa ke masa – dapat menyedarkan penjual makanan tentang pentingnya kebersihan
                         iv. Menganjurkan pertandingan gerai atau restoran terbersih
                          v. Pengguna harus memulaukan penjualan makanan di gerai atau di restoran yang kotor

Comments

Popular posts from this blog

Ujian Lisan Berasaskan Sekolah (ULBS) Tajuk 9: Industri Pelancongan

Ujian Lisan Berasaskan Sekolah (ULBS) Tajuk 65: Alam Sekitar

Ujian Lisan Berasaskan Sekolah (ULBS) Tajuk 44: Pertanian Moden